Data fra SSD og SSHD diske kan reddes selvom kontrolleren går i stykker

8. maj 2017 af Henrik Andersen

Der er stor sandsynlighed for at data kan reddes, fra SSD og SSHD diske, selvom kontrolleren er ødelagt. Det er gode nyheder til en verden, der snart vil være fuldstændig afhængig af flashbaseret datalagring.

Flere og flere SSD og SSHD diske bliver solgt til slutbrugere og virksomheder i disse dage. Undersøgelser fra IDC viser, at det professionelle marked vokser SSD kapaciteten med 50 % årligt og denne trend vil fortsætte dette årti ud. En forudsigelse fra DRAMeXchange går på, at 50% af alle bærbare PC’er der bliver solgt i fjerde kvartal 2017, vil være udstyret med en SSD disk.

Baggrunden for succesen for flash baserede enheder er klar – SSD disken starter tre til fire gange hurtigere i forhold til HDD diske, de åbner filer cirka 30% hurtigere end deres ligesindede HDD diske og læse og skrivetiden er op til 10 gange hurtigere. Yderligere fordele er balndt andet lavere varmeudvikling og derved laverer strømforbrug.

Derudover er den næste SSD/SSHD teknologi allerede på vej: 3D-X-Point. Intel tilbyder et nyt SSD-PCIe kort med denne nye teknologi, hvor skrive hastigheden er syv gange hurtigere end normal hastighed fra en konventionel harddisk.

Hvad enten det er NAND-Flash eller 3D-X-Point, så er der dog også nogle ulemper, ved chip-baseret datalagring. Prisen, pålideligheden og levetiden og på toppen af det hele: Udfordringerne med at rekonstruere data fra SSD og SSHD diske. Og det bliver yderligere kompliceret såfremt data er blevet krypteret, med enten software eller hardware kryptering.

Som Kroll Ontrack fandt ud af, i en undersøgelse der blev udført for et år siden, så stiger salget af SSD og SSHD diske – men sideløbende med stigning i salget af diske, så stiger antallet af datatab også. Mere end 30 % af brugerne havde allerede oplevet fejl på deres SSD diske og mere end 64 procent havde tabt data, i forbindelse med brug af SSD diske.

Rekonstruktion af data fra SSD og SSDH diske er mere kompleks, blandt andet på grund af at data bliver gemt forskelligt, alt="" afhængigt af, hvilket mærke og model der er tale om.

 Ny succes indenfor datarekonstruktion

I de seneste måneder har Kroll Ontracks ingeniører opnået betydelig success, med datarekonstruktion fra fejlende Samsung SSD drev, såvel som med Toshibas SSHD drev der har 8 GB indbygget NAND-Flash chips. I begge tilfælde var drevene ikke tilgængelige på grund af fejlende kontroller chips.

Samung diskene meldte sig ikke ‘ready’, men ved hjælp af et par by-passes fik ingeniørerne tilgang til data – og derved kunne data rekonstrueres. Toshiba diskene var lidt sværere, men også her lykkedes det ingeniørerne at rekonstruere data.

De 2 ovenstående eksempler viser, at selvom det ikke er nemt at rekonstruere data fra SSD og SSHD diske, så er det ikke umuligt – MEN, det kræver at diskene bliver håndteret af de professionelle datarekonstruktionsspecialister.

Såfremt du er i tvivl om, hvor disse professionelle datarekonstruktionsspecialister befinder sig, så kan du altid kontakte os – for det er vores specialister – og du kan få adgang til dem – du skal blot ringe på 70 22 34 00.  Vi er altid klar til at hjælpe dig.