Dette skal du gøre, når du mister data

2. maj 2017 af Henrik Andersen

Vi har alle prøvet dette; du får, ved et uheld, slettet den seneste version af den præsentation, som du har arbejdet på de foregående 5 dage. Du ville ikke klikke ´Ja´ i dialogboksen der blev vist og du kom tilfældigt til at formatere det eksterne drev der indeholdt alle dine digital fotos. Du tabte din iPad i badekarret mens du så din favorit Netflix serie. Lyder det bekendt?

I de fleste tilfælde hvor du har mistet data, så er der faktisk stadig en mulighed for at få data tilbage – men, for at det skal være muligt, er der nogle ting du skal gøre, og lige så vigtigt, så er der nogle ting du ikke skal gøre, for at det kan lade sig gøre. Her følger en kort oversigt over, hvad du skal huske på, hvis du tror du har mistet data:

Det skal du gøre!

Stop med at gøre, det du gør lige nu!

Hvis du bliver ved med at bruge din lagringsenhed, gør du bare situationen være og derved besværliggør du dataredningsaktionen. Du skal derfor stoppe med at bruge din lagringsenhed, uanset om det er tale om en intern eller ekstern enhed.

Få overblik og tag noter!

Find ud af hvad der gik galt. Det er altid godt, i forhold til næste træk, at man har en ide om, hvorfor det gik galt. Hvad lavede du, da dataene gik tabt. Kunne du høre en usædvanlig lyd eller lugtede der brændt? Uanset hvor simpelt det end lyder, så noter hvad du så, hørte eller kunne lugte. Noter også den totale kapacitet for din enhed og hvilke data der er gået tabt.

Har du backup?

Hvis du har backup af data på en ekstern enhed, så brug en anden computer til at efter-kontrollere om de manglende filer er indeholdt i din backup. Igen, det lyder simpelt og det er simpelt – men hvis du har taget din backup og din backup kan bruges, så skal du bare kopiere de manglende data ud fra din backup.

Angående backup – det bedste du kan gøre, er at placere din backup på en passiv enhed – det vil sige, en enhed der kun er tændt, når du foretager din backup (og datagenskabelse). Har du din backup på en Cloud-løsning, der er angivet som et drev i dit filsystem, så er dette drev også i faregruppen, såfremt du bliver ramt af RANSOMWARE! En passiv enhed kan ikke blive ramt, så længe den ikke er tilsluttet.

Så er der brug for en ekspert!

Hvis du ikke kan finde din backup, eller hvis du ikke har en backup, så tag kontakt til en it-specialist eller endnu bedre, en datarekonstruktionsspecialist. Og her er det så, at dine noter kommer til rette. Giv dine noter til specialisten – det vil næsten altid være en god hjælp, og derved øge chancen for at du kan få dine data tilbage.

Forsvarligt pakket ind

Såfremt du skal sende din lagringsenhed til en datarekonstruktionsspecialist, så skal du pakke enheden forsvarligt ind. Det nytter ikke noget, at du bare lægger din harddisk ned i en gammel sok og sender dette afsted i en konvolut (jo, den er god nok – det har vi set flere gange!). Sørg for, at enheden bliver pakket således, at enheden ikke tager skade, selvom pakken skulle få nogle stød undervejs i transporten.

Det skal du ikke gøre!

Lad os se på nogle af de ting du ikke skal gøre, når du har en mistanke om, at du har et datatab. Igen vil det lyde simpelt, men vores erfaring viser, at det er de simple ting som folk glemmer, når de har en datatabssituation.

Gå ikke i panik!

Datatab kan være stressende, uanset hvilken situation du star i. Når vi går i panik, så handler vi typisk irrationelt og foretager ofte dumme handlinger – dette gælder også ved datatab. Og der skal bare en dum handling til, at data ikke længere kan rekonstrueres. Tag en dyb indånding og få et overblik over, hvad det var, der lige gik galt!

Brug af din lagringsenhed

Som vi nævnte tidligere – hvis du har mistanke om datatab, så stop med at bruge din lagringsenhed. Selv simple ting som at checke e-mail eller surfe rundt på nettet kan gøre skaden større og derved eliminere chancen for at din data kan rekonstrueres.

CHKDSK

At bruge CHKDSK svarer til, at du bruger en forhammer til at knække en nød. Du skal nok få knækket nøddeskallen, men du smadrer også selve nødden. Det er fristende at bruge, men det er bare ikke det rigtige værktøj.

Gør-det-selv metoder

Når der er datatab, så er det meget fristende selv at gøre alt, for at få data tilbage. Selvom det virker fornuftigt, set ud fra et tidsperspektiv, hvor det gælder om at bruge mindst mulig tid, fordi du gerne vil have data tilbage, hurtigst muligt, så kan det ikke anbefales, med mindre du er 100% klar over, hvad det er du laver. For hvis du ikke er 100% klar over, hvad det er du laver, kan du så sige, at du med 100% garanti, kan få din data tilbage?

Åben dit drev!

Du skal aldrig åbne din harddisk. Jeg gentager, du skal aldrig åbne din harddisk. Du skal aldrig lade andre åbne din harddisk. Jeg gentager, du skal aldrig lade andre åbne din harddisk. Det er kun erfarne datarekonstruktionsspecialister, der arbejder i støvfrie miljøer, der skal åbne din harddisk. Hvis din harddisk bliver åbnet i et ikke-støvfrit miljø, så udsætter du din harddisk, og dermed dine data, for den største fare. For selv mikroskopiske støvpartikler kan ødelægge overfladen på diskpladerne og da det er diskpladerne, data er placeret på, så ødelægges data, hvis diskoverfladerne tager skade.

Du skal heller ikke tro på alt, hvad du læser om på nettet af gode råd om førstehjælp til harddiske. For eksempel, så skal du aldrig putte din disk i fryseren (med mindre du vil imponere vennerne og servere en Gin & Tonic med diskterninger!

Som sædvanlig, så husk på disse råd:

Tag backup!

Glemte du at tage backup? OK, så ring til Ibas på 70 22 34 00 – vi er altid parate til at hjælpe dig med, at få dine data tilbage.