Kryptering

8. januar 2016 af Henrik Andersen

Når man taler om datasikkerhed, kommer man aldrig uden om kryptering. Måske er det den bedste sikkerhed man kan have for at forhindre uautoriseret brug af data. Det kan være virksomhedsrelateret eller privat data.

Men selve implementeringen af krypteringen er afgørende. Hvis det bliver gjort rigtigt vil krypteringen sørge for at det kun er brugere, med rigtig nøgle (adgangskode), der kan få adgang til data. Taster du adgangskode kan du dog også selv miste adgangen.

Fakta om kryptering

I gamle spionfilm og krigsfilm benytter man enkle koder for at skjule vigtige meddelelser. Kryptering af data følger samme princip, tekst laves om fra læsbart til krypteret format, der kun kan læses af dem som har den rigtige krypteringsnøgle (adgangskode).

Antallet af bit fortæller os hvor mange forvrængnings cyklusser data gennemgår før de er krypteret.

  • 128 bit nøgle = 10 cykluser
  • 192 bit nøgle = 12 cykluser
  • 256 bit nøgle = 14 cykluser

Derfor er det bit-valget i nøglen, sammen med krypteringsalgoritmen, der afgør hvordan og hvor sikkert data er krypteret. Men du skal vide at en højere bit nøgle vil kræve flere ressourcer fra dit computersystem, blandt andet fordi dekryptering kræver tid og dette kan reducerer computerhastigheden.

Krypteringsmetoder

Der findes to krypteringsmetoder, hardware- og softwarekryptering.

Hardwarekryptering er producentbaseret software installeret i harddiskens firmware. Selv om det er sikkert, skal man være klar over, at harddisken forbliver krypteret, hvis du mister koden! Dermed mister du adgangen til dine egne data.

Softwarekryptering er kryptering ved hjælp af ekstern software installeret på harddisken. Normalt="" har du her mere kontrol, da du selv kan vælge det antal bit du ønsker at benytte. Nogle programmer giver dig også mulighed for at gemme en sikkerhedsfil på en anden harddisk, hvis du skulle miste krypteringsnøglen.

Mistet krypteringsnøgle

Vi får ofte forespørgsler om at redde data fra krypterede harddiske, hvor nøglen er mistet. Beklageligvis har vi også brug for nøglen for at dekryptere. I sådan sager kan vi redde data fra harddisken, men de forbliver krypterede. Helt sikkert frustrerende for dem der er ude for dette, men trygt for dem som har etableret professionelle krypteringsrutiner. Ikke engang de bedste recovery eksperter i verden kan trylle krypteret data frem igen.

Vores råd er derfor: Brug så vidt muligt eksternt krypteringssoftware og helst af den type hvor du kan gennem sikkerhedsfilen, på en anden harddisk