Nye tendenser 2015

5. juni 2015 af Tormod Nymoen

Ibas plejer at teste hvordan ny lagringsteknik fungerer blandt brugerne. Herunder lister vi 7 nye tendenser, som vi tror at man bør være opmærksomme på i 2015.

 Mobile platforme

I 2014 knækkede vi Apples gendannelseskode, da særlige krypteringer i telefonhukommelsen var problematiske. Vi er overbeviste om at tab af data fra mobile platforme, vil stige kraftigt i 2015.

Derfor er det relevant at se på anvendelsen og i 2014 oversteg antallet af mobile internetbrugere for første gang antallet af PC-brugere.

 Firmwareopdateringer - et nødvendigt problem

Periodiske firmwareopdateringer kan være problematiske. Selvom det er nødvendigt at forbedre enhedens sikkerhed mod nye trusler, samt at tilføje nye funktioner og muligheder, er selve processen en risiko. Intern hukommelse, der indeholder den gamle version af firmware, skal slettes når firmware kører i den midlertidige hukommelse, indtil at den nye firmware er installeret i den interne hukommelse. Hvis strømmen til enheden afbrydes eller opdateringen mislykkedes halvvejs, kan det føre til at de lagrede data bliver utilgængelige. Vi har udviklet løsninger til at håndtere alt="" fra krypterede harddiske til mobile enheder. På grund af alle de gode tips og råd om at holde sine enheder opdaterede, findes der al mulig grund til at tro, at mange øger risikoen for lige præcis tab af data, på grund af disse firmwareopdateringer.

 Internet Of Things (IOT)

Det har været alment accepteret, at der er mange fordele ved at have elektronik fast opkoblet til internettet. I 2014 oplevede vi indførelsen af intelligente hjem med eksempelvis varmestyring. Alt styres over internettet fra en mobiltelefon. Vi har også set en russisk hjemmeside sende live videoer fra tusinder af internet tilkoblede overvågningskameraer fra hele verden. Mens mange af disse IOT enheder ikke gemmer data af nogen bestemt interesse for hackere, er en usikker IOT enhed en “hackers” gateway “til andre utilstrækkeligt beskyttede enheder på samme netværk, med en øget risiko for datatyveri og tab af data”. Berit Svendsen, VD på Telenor Norge forudser at man i 2015 bør stille højere krav om infrastruktur og at deres tjenester er vigtigere end nogensinde før. Forudsætningen for Tingenes Internet bliver et sikkert og robust netværk med en fælles fast standard, for at tage sikkerhedsniveauet og privatlivets fred alvorligt.

 Kryptering

Mange enheder får nu krypteret data uden brugerens viden herom og krypteringen giver os kun en ekstra udfordring, når vi gendanner data fra sådanne enheder. Vores nye “decryption on the fly” værktøj har mindsket tiden for dekryptering, fra nogle dage til mindre end 10 timer, og vi anser dette som en meget vigtig fornyelse i 2015.

 Solid State Drives (SSD)

Markedet for SDD drev stiger efterhånden, som de bliver mere pålidelige og økonomisk overkommelige, men det er langt fra det salgsvolumen, som salget af traditionelle harddiske har.

Flash-baseret teknologi er under konstant forandring og udviklingen af data recovery løsninger for SSD, er nødvendigt for at imødekomme disse udfordringer.

 Heat Assisted Magnetic Recording (HAMR)

Varmen fra en laser og det magnetiske felt som anvendes til at skrive data til et magnetisk medium, er bestemt til at øge mængden af lagret magnetisk data. Dette er princippet i HAMR teknologien. Forskere har haft stor fremgang på dette område og man forudser at HAMR drev vil være tilgængelige i løbet af 2015.

 Shingled Magnetic Recording (SMR)

Magnetisk data skrives på spor eller koncentriske cirkler, som fylder overfladen fra indre til ydre diameter af diskene i et diskdrev. Reduktion af bredden på skrivehovedet hjælper til at klemme flere spor ind, eftersom bredden af sporet er større end hvad der egentlig kræves under behandlingen.

SMR overlapper sporene på drevets overflade med allerede skrevne spor og klemmer mere information ind på overfladen. Ulempen er, at tilstødende spor skal håndteres i en og samme gruppe. Dette resulterer i at en ændring i et skrevet spor påvirker hele “gruppen” af spor. Skriver man derfor bare et enkelt spor om, medfører dette et tab af data på begge sider af sporet.

SMR enheder er allerede tilgængelige og markedet tror på salgbare 2015-diske i segmentet  middellang arkivering og på det stationære PC marked.