Opbevaringstendenser 2017

14. marts 2017 af Henrik Andersen

Ibas har været pioner, men samtidig også innovatør, i datarekonstruktion i næsten 40 år. Alt fra enkelte drev til komplekse opbevaringsløsninger af data. Alle varianter har vi fulgt tæt, og vi mener også at vi sidder inde med god kundskab om, hvad vi kan forvente i fremtiden.

Gamle lagringsteknologier erstattes af nye, men indtil videre har vi ikke set en ”skudsikker” teknologi, der ikke kan medføre tab af data.

Fælles tendenser

De fælles tendenser, som vi tydeligst ser i krystalkuglen er: kraftig vækst i hurtigere flash-baseret lagring, hyperkonvergeret datalagring og spredning af ransomware. Dette er trends som helt sikkert vil blive afspejlet i de kommende år.

Fremover vil der fortsat ske en masse omkring datacenterteknologi. Kryptering bliver fælles for alle og virksomhederne får endnu større fokus på informationssikkerhed.

 Flash/SSD teknologien vil fortsætte med at vokse

Alle vores personlige lagringsmedier bliver mindre, samtidig med at mere data kan lagres på disse enheder. Det samme gælder virksomhedslagring. Flash fortsætter med at forandre markedet hurtigt, men så længe omkostninger for SSD er højere end traditionelle opbevaringsløsninger, vil virksomhederne satse på hybridløsninger. De seneste to år har vi,  i vores laboratorier, i 19 lande, set en 239 procent stigning på hybrider. Altså, ingen fejlfri opbevaring, men man får en løsning som er billig, hurtig, med mere lagringsplads, og som samtidig bruger mindre strøm.

Hyper-konvergeret lagring fortsætter med at stige

Disse komplekse systemer er udfordrende at redde data fra. Dataene er fuldt integreret og det er ikke muligt at få sektoradgang på harddiskene. Det er selve præ-systemets konfiguration med disk, SSD, Flash cache eller manglende systemoplysninger, som er typiske årsager til disse udfordringer. Ofte må vi skræddersy og udvikle nye løsninger for at udlæse dataene. Til trods for udfordringerne, som du får gennem datatab, vil fordelene af omkostninger, skalerbarhed og mere effektive opbevaring, booste teknologien yderligere.

Enkle brugergrænseflader i komplekse systemer kan give tab af data

De nye lagringsløsninger har fået forenklede og mere intuitive brugergrænseflader, der skal gøre opsætningen og daglig håpndtering lettere. Vi har set at virksomheder ikke vælger at ansætte specialkompetencer for at håndtere disse systemer. Når ”usandsynlige” situationer dukker op, laver de så fejl, hvor det efterfølgende er mere kompliceret at rekonstruere data.

Ransomware fortsætter at vokse

Verden har virkelig erfaret hvilke skader malware og især ransomware kan skabe for både virksomheder og privatpersoner. Mange oplever disse forsøg som de mest farlige trusler, som de står overfor. Vi tror også på at en fortsat vækst, og vi arbejder hver dag med at knække de forskellige krypteringer, der udvikles. Vi har i dag løsninger for 55 varianter, og hvis du bliver ramt, kan du ringe til vores kundecenter for gratis vejledning. Hvis strømmen er blevet slukket, kan du have stoppet krypteringen og så kan der være områder på harddisken som endnu ikke er krypteret.

Fremadrettet er der også mange som forventer angreb på de nye smarte produkter som lanceres, som eksempelvis wearables. Disse produkter har ikke fået integreret nogen større form for sikkerhed.

Højkvalitets kryptering bliver standard

Vi ser en stigning i antal af harddiske, som er krypteret, når de kommer ind i vores laboratorium. Dette er ikke kun drev fra myndigheder, finans- eller sundhedsvirksomheder. De fleste organisationer beskytter de mest følsomme data bag kryptering. Ofte vil en kryptering skabe mere arbejde, hvis data har gået tabt.

Kompetencer indernfor informationssikkerhed bliver vigtigere

Vi ser flere tegn på, at fokus på informationssikkerheden forstærkes i mange virksomheder. Årsagen er blandt andet EU’s nye persondataforordning, der træder i kraft næste år.

Datalækager fra Yahoo og andre, forstærker bare arbejdet. Vi hører ofte at virksomheder er bekymret for, hvordan de kan forhindre at data sendes ud af virksomheden, eller ud af landet, i nogle disaster recovery scenarioer. Som en konsekvens stiger efterspørgslen på remote eller onsite recovery løsninger.

Photo Copyright: www.pexels.com/ CC0 Licence