Sådan kan du leve et (godt) digitalt liv

24. februar 2017 af Henrik Andersen

Der er skrevet meget om, hvordan man bedst beskytter sine digitale ejendele. Gennem de seneste 25 år har PC-en udviklet sig fra et relativt kompliceret luksusobjekt, til en multimediemaskine, som alle har et forhold til. Telefon, PC, kamera og mp3-afspiller er smeltet sammen til en smart-telefon. I dag er den så vigtig for brugerne, at flere eksperter ikke længere snakker om ”mobile first”, men om ”mobile only”.

Men betaler vi en høj pris når vi samtidig eksponerer mere af vores meget personlige og følsomme information?

Facebook, Google, Snapchat og andre tilbyder dig en gratist tjeneste mod at data opbevares og ejes af dem. Data er penge, og det er ingen hemmelighed at disse data bliver solgt videre for brug i anden markedsføring.

Det begynder at blive vældig farligt hvis data bliver samlet og analyseret i det såkaldte Big-Data fænomen, hvor algoritmer kan påvirke eksempelvis din kreditværdighed og din personlige økonomi. I ekstreme tilfælde kan dine interesser og vaner inkluderes. Så begynder dette virkelig at blive information, som kriminelle jagter efter.

Overvej derfor disse få tips til at beskytte dig:

 

  1. Vær forsigtig med dine personlige data! Hvis du bliver spurgt om at opgive sådanne data bør du vurdere om det er relevant I forhold til den tjeneste eller produkt, som du er på jagt efter. Skal du hente et program eller dokumentation fra nettet er der ingen grund til at udlevere alle ens personlige oplysninger!

 

  1. Brug forskellige mailadresser til forskellige formål! Lav dine egne postkasser til sociale medier og for nethandel, og en anden for mere professionel brug. Derved undgår du at udlevere for meget data. Du kan konstruere lidt forskellige persondata og du undgår spam til mere vigtige mailadresser.

 

  1. Brug gerne forskellige PC-er! Det er normalt="" at bruge samme PC til det meste, og mange kombinerer arbejdscomputeren med private anliggender. Dette er selvsagt farligt for virksomheden, hvis ikke computeren har indbygget ordentlig sikkerhed. Er du uheldig kan kriminelle hacke din pc og komme videre ind i din arbejdsgivers netværk.

 

  1. Brug lange kodeord og sikkerhedsprogrammer! Det sige ofte, at man skal bruge gode og sikre kodeord på følsomme tjenester som netbank eller nethandel. Det er noget fis! Du skal altid bruge gode og sikre kodeord og jo længere og mere komplicerede kodeord, jo bedre. Kodeordene må gerne være med kombinationer af tal, bogstaver og tegn. Derudover skal du have software installeret, som opdateres automatisk. Du skal til enhver tid have den nyeste opdatering fra leverandøren installeret.

 

  1. Vurder kryptering og brug ekstern backup! Det kan være smart at have et eksternt ”lager” for de data som har størst værdi, og som du er mest bange for at bliver udsat for hacking. Også de data som ikke er i brug hver dag kan være med i denne kategori. Nogen harddiske tilbyder en automatisk kryptering, men du skal være klar over at krypterede harddiske ofte kan være en udfordring at genskabe data fra, hvis de bliver defekte. Tænk også på at du bør opbevare en ekstern backup på et andet sted end der original data oftest befinder sig, i tilfælde af brand og tyveri.

 

  1. Slet data fra gamle harddiske og telefoner du ikke behøver! Det er dumt at lade gammelt udstyr ligge og flyde. Der findes effektive slette-programmer, som du kan bruge for at slette data fra harddiske og telefoner. Både harddiske og telefoner kan genanvendes efter data er blevet slettet – har du brug for hjælp, så læs her: https://www.ibas.dk/sletning-af-data/

 

Det er kun døden og skatten der er sikkert, her i livet – og vi kan derfor ikke garantere for din digitale sikkerhed med ovenstående forholdsregler. Er uheldet derfor ude, så kan du ringe til os på 70 22 34 00, hele døgnet – for vi ved heller ikke, hvornår på dagen, at uheldet rammer!

 Picture copyright: Markus Vogelbacher  / pixelio.de